Sosyal Fobi toplumlarda her 10 kişiden birinin yaşamlarını olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. İnsanda aşırı derecede başkaları tarafından izlenme ve değerlendirme korkusuna neden olur. Bu korku basit utangaçlık ve toplum içinde heyecanlanma duygusundan çok daha ciddi boyutlarda bir korkudur.Bu rahatsızlıktan şikayetçi olan insanlar ömürleri boyunca başkaları tarafından izlenebilecekleri durumlara girmekten kaçınırlar. Bu hastaların diğer insanlarla ilişkileri,eğitimleri ve iş hayatları büyük oranda zarar görecektir.Bu hastalıktan şikayetçi olan bir çok insan korkularını yenmek için alkole ve uyuşturucu maddeye sarılacaktır.Sosyal Fobi çoğunlukla ergenlik yıllarında başlar ve eğer tedavi edilmezse ömür boyu sürebilir.Tedavi edilmeyen Sosyal Fobi aynı zamanda depresyon ve agorafobi (topluma açık yerlerde bulunma korkusu)gibi başka rahatsızlıkların da oluşmasına neden olur.”Başkalarına emir vermeyi gerektireceği için bir çok kere terfi etmeyi reddettim.Başkalarına emir veremezdim.”Alkol,partilerde ya da topluluklara hitap etmem gerektiğinde bana yardımcı oluyordu.ancak sonunda benim için alkol sosyal fobi kadar büyük bir problem haline geldi”.
Sosyal Fobinin Belirtileri Nelerdir?
Sosyal Fobi;yüz kızarması, el titremesi,baş dönmesi,aşırı terleme ve ani tuvalete gitme isteği gibi belirtilere neden olabilir.Eğer sosyal fobiniz varsa korkulan sosyal durumlar ile karşı karşıya kaldığınızda bu belirtilerden bir veya bir kaçından şikayetçi olabilirsiniz.Bazı vakalarda sadece kaçınılan durumun düşüncesi dahi korku yaratabilir.Belirtileri engellemek için her şeyi deneyebilirsiniz.Ancak kaçınma yöntemleri kaçınılan belirtiler kadar hayat kalitenize zarar verici olabilir.”Süper markette,kasada sırada beklemek benim için çok zordu.sırada ilerledikçe daha da çok terliyor ve titriyordum.sonunda alışveriş yapmaktan vazgeçtim.”.
Sosyal Fobi tedavi Edilebilir mi?
Evet kesinlikle.
Doktorunuz size ilaç tedavisi,davranış tedavisi veya her ikisinin kombinasyonunu önerebilir Binlerce sosyal fobi hastası bu tedavilerden yararlanmıştır.”Tedavi edilebilir bir tıbbi rahatsızlık olduğunu biliyordum.Kişiliğimin bir parçası zannediyordum”.Bankada çek tahsil etmek zorunda kaldığımda ilk defa tedavinin işe yaradığını farkettim.Hatırladığım kadarıyla ilk defa çek imzalarken ellerim titrememişti”.Önceleri doktordan yardım istersem insanların deli olduğumu düşüneceklerin den korkuyordum.Ne var ki tedavi gerçekten de birçok şeyi değiştirdi.Tüm arkadaşlarım bunu fark ettiler”.
Sosyal Fobisi olduğundan şüphelendiğim bir arkadaşım,akrabam var.Yardımcı olabilir miyim? Arkadaş ve akrabaların yardımı büyük ölçüde yardımcı olacaktır.Şu önerilere dikkat edin:
Durum hakkında daha fazla bilgi edinin.
Ortada gerçek bir problem olduğunu kabul edin.
Sosyal Fobi sadece ileri derece utangaçlık değildir,tıbbi bir rahatsızlıktır ve ciddi şekilde ele alınmalıdır.
Anlayışlı olun,hastaya problemlerini anlatmak için zaman tanımanın onu daha az izole olmasını ve durumundan daha az utanmasını sağlayacağını hatırlayın.
Sosyal Fobiyi herhangi birinin hastasıymış gibi değerlendirmeyin.Ne siz ne de hasta bu durumdan sorumlu tutulabilir.
Hastayı profesyonel yardım almaya teşvik edin.Bunun zor bir karar olduğunu ve sosyal fobinin doğması gereği,hastaların yabancılardan yardım istemekten korktuklarını unutmayın.
Tedavi başladığı zaman hastanın tedaviyi sürdürmesi için onu teşvik edin.Küçük de olsa her gelişme karşısında memnuniyetinizi belirtin.
Tedavi etkili olmaya başladığında hasta korktuğu durumlarla yüzleşmek için cesaret kazanacaktır.Bu noktada sizin destek ve anlayışınız hayati önem kazanmaktadır.
Evde hasta mümkün olduğunca normal bir hayat tarzı içinde olmaya teşvik edilmelidir.korku ve anksiyetesini gidermek için kendi hayat tarzını ona adapte etmeye çalışmayın.
Sosyal Fobiniz var,mı?
(Sosyal Fobi)
1.İnsanların ilgi odağı olmaktan korkuyor,musunuz?
2.Başkalarının önünde gülünç duruma düşmekten korkar,mısınız?
3.Aşağıdaki durumlardan herhangi birinden sıklıkla kaçınmaya çalışır,mısınız?
Topluluk önünde konuşmak,
Otorite konumunda kişilerle konuşmak,
İnsanların sizi izlemesi,
Başkalarının önünde yemek yemek,içmek ya da yazı yazmak,
Partilerde buluşmak,
4.Yukarıda sözü edilen durumlara maruz kalırsanız;aşırı derecede kızarır,titrer,bunalır,kusma hissine kapılır veya acilen tuvalete koşma arzusu duyar.mısınız?
Eğer 1,2 veya 3 no.’lu soruların herhangi bir bölümüne evet cevabını verdiyseniz sosyal fobik olabilirsiniz,
Eğer 4 no.’lu soruya evet cevabı verdiyseniz nerdeyse kesin olarak sosyal fobiksiniz demektir.